Noi oportunitati energetice pentru 2013

 

Daca in articolele anterioare de pe blog am vorbit foarte mult despre importanta investitiilor in energie verde si in special in cea eoliana, astazi vom pun un mai mare accent pe doua ramuri nu foarte abordate in tara noastra, la ora actuala – e vorba de instalatiile energetice pe baza de biomasa si cele pe baza de biogaz.

 

Conform Hotararii numarul 1844 din 2005 (referitoare la folosirea carburantilor de tip bio, dar si a altor carburanti de tip regenerabil), biomasa reprezinta partea biodegradabila a deseurilor, reziduurilor si produselor rezultate in agricultura, cat si din utilizarea urbana sau industriala, silvicultura si asa mai departe (in prima parte, mentionata anterior, intra atat substante animale sau vegetale). Cercetatorii afirma ca aceasta este una dintre cele mai des intalnite resurse (regenerabile) de pe pamant, ea cuprinzand materia organica rezultata prin procesele metabolice ale organismelor vii. Cu milioane de ani in urma, inca de la gasirea focului, biomasa este cu siguranta printre primele mijloace de obtinere a energiei.

Chiar din denumirea sa, rezulta ca biogazul este constituit dintr-un amestec de gaze, de origine biologica – de cele mai multe ori e vorba de gaz metan, hidrogen, bioxid de carbon si altele. Cum apare? Prin diferite procese ale unor substante – gazeificare sau fermentatie. Apoi, prin ardere, aceste resurse devin o sursa energetica deloc de neglijat.

In ultimul deceniu, resursele de biomasa sau biogaz au fost utilizate intr-un mod foarte scazut in tara noastra. In Europa insa, tari precum Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Franta au profitat de aceasta energie verde, prin utilizarea a numeroase statii de epurare ori din depozitarea de materii organice. Anul acesta  se spera dezvoltarea acestui segment si in Romania, atat prin investitii straine cat si prin ajutorul statului.

Societatea Energofor ofera servicii de proiectare si montaj instalatii de producere a energiei pe baza de biomasa si biogaz, realizand de asemenea si studii si proiecte tehnice pentru conectarea la SEN. Pentru aceste centrale termoelectrice se realizeaza si lucrari de punere in functiune. Detalii suplimentare se pot obtine in paginile de Energie regenerabila si Contact.

Comentarii

Nici un comentariu.

Nume:
E-mail:
Site:
Comentariu:
 Adauga comentariu