Energia regenerabila – un trend ascendent

 

Conform unui studiu realizat de catre Ernst&Young, tara noastra se afla in top 10 al celor mai atractive tari din intreaga lume in ceea ce priveste investitiile in energia vantului. In ultimii doi ani, aceasta energie eoliana a atras investitii de peste 1,5 miliarde euro.

 

Tot mai multe companii au anuntat astfel de proiecte in ultima vreme, dupa ce legislatia romaneasca a inceput sa favorizeze in mod vizibil aceasta dezvoltare. Insa nu doar aceasta ramura de energie verde este in continua dezvoltare in tara noastra. Unul din factorii esentiali ce a determinat acest trend ascendent a fost in mod evident aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (din ianuarie 2007). Acest moment decisiv a implicat ca minimum 20% din consumul national de energie sa fie asigurat din resurse regenerabile. Companiile care produc astfel de energie verde primesc certificate verzi din partea statului roman, valoarea unuia fiind cuprinsa intre 27 si 55 euro.

Insa nu doar firmele au beneficiat de pe urma schimbarilor legislative – pana acum aproape 15 000 de romani (persoane fizice) au apelat  la proiectul Casa Verde – initiat de catre Ministerul Mediului. Acest program prevede instalarea de panouri solare pe locuinte sau turbine eoliene pe proprietatea personala , pentru a suplimenta necesarul domestic de energie electrica sau termica. In acelasi timp, facturile lor de utilitati scad.

Prin aceasta finantare nerambursabile se pot primi sume intre 6000 si 8000 de lei (in functie de tipul instalatiei) – din bugetul Fondului pentru mediu. Scopul acestui proiect este instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza o anume forma de energie verde. Ne referim aici inclusiv la schimbarea (sau completarea) sistemelor conventionale de incalzire – incuranjandu-se astfel utilizarea sistemelor ce folosesc surse diverse de energie regenerabila, alternativa, nepoluanta.

De asemenea se observa o crestere si in celelalte domenii ale energiei neconventionale – cum sunt instalatiile energetice pe baza de biomasa si biogaz.

Societatea Energofor, cu o experienta de 12 ani in domeniul energetic, este intr-un proces dinamic de dezvoltare si evolutie socio-economica, avand ca obiective cresterea increderii investitorilor in proiectele care se dezvolta in tara noastra, intrarea in sistemul antreprenorial prin identificarea de noi obiective energetice pe biomasa, eoliene si solare. Toate acestea avand in vedere potentialul energetic al Romaniei si sprijinul din partea organizatiilor statului.

Comentarii

Nici un comentariu.

Nume:
E-mail:
Site:
Comentariu:
 Adauga comentariu