Producatorii de energie electrica si termica in cogenerare – ajutati de statul roman

 

Ultimii doi ani de zile au fost decisivi pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta. Statul roman acorda ajutoare speciale, sprijinind aceste demersuri (prin aprobarea Comisiei Europene). Acest sprijin financiar este oferit centralelor de cogenerare de inalta eficienta pentru integrarea in piata concurentiala de energie electrica si termica – care sunt motivele? Aceste centrale integreaza costuri mai mari de productie iar pe de alta parte acestea indeplinesc cerintele de inalta eficienta si realizeaza economii de combustibil.

 

Aceasta schema a fost adoptata in 1 aprilie 2011 – dupa ce in prealabil ANRE a creat cadrul de reglementare a acesteia. Sprijinul se aplica producatorilor ce solicita acest lucru Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta, pentru cantitatea de energie electrica produsa, livrata efectiva in SEN (pentru cantitatile ce nu se livreaza in Sistemul Energetic National nu se acorda schema de sprijin insa aceste autoconsumuri sunt scutite de la plata contributiei pentru cogenerare. De asemenea, sprijinul nu se aplica energiei electrice vandute in afara retelei nationale. Centralele de microgenerare si cele de mica putere sunt inca in proces de a fi acceptate si ele in acest program.

In ce context a fost dezvoltata acest program de promovare a energiei in cogenerare?

Obiectivele principale ale politicii UE (in domeniul energetic) se refera la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, la promovarea sigurantei in aprovizionarea cu energie – astfel rezulta dorinta de crestere a eficientei energetice, de control al consumului de energie in continentul european si intensificarea utilizarii energiei din surse regenerabile impreuna cu economiile de energie.

Am mai vorbit si in alte articole pe blog despre obiectivul UE ca pentru anul 2020 reducerea consumului de energie primara sa aiba loc cu 20% – realitatea si estimarile arata insa ca pana in acest an stabilit, va fi atins doar jumatate din target. Astfel a aparut si aceasta noua masura, pentru imbunatatirea eficientei energetice.

Si in tara noastra, masurile de sprijin abordeaza producerea de energie din surse regenerabile si in cogenerare de inalta eficienta. Fata de sistemul energiei din resurse regenerabile care este mai popular, totusi si aceasta ramura a cogenerarii de inalta eficienta primeste atentia cuvenita prin acest program.

Conditii

Mai trebuie mentionat ca aceasta schema se aplica pana in 2013, bugetul total fiind de 17.232,8 RON. Anul trecut, numarul de centrale cu unitati de producere in cogenerare ce au beneficiat de bonusul acordat a fost de 42. Conditia esentiala de aderare este ca aceasta capacitate de cogenerare sa depaseasca 200 MW, dar sa nu depaseasca 4000 MW. Conditiile de acceptare se refera la acreditarea si calificarea de la ANRE.

Mai multe detalii despre aceasta schema intr-un articol viitor sau pe site-ul ANRE.

Aflati mai multe despre solutiile si serviciile oferite de societatea noastra in paginile de Servicii si Portofoliu – Energofor proiecteaza, furnizeaza si monteaza centrale termoelectrice in cogenerare, pe gaze naturale de tipul centralelor de cogenerare cu motoare termice (ciclul Otto) si al centralelor de cogenerare cu turbina pe gaze.

Comentarii

Nici un comentariu.

Nume:
E-mail:
Site:
Comentariu:
 Adauga comentariu