Sisteme fotovoltaice

 

In ultimii ani de zile, conceptul de panouri solare a fost tot mai adeseori adus in discutie, in contextul implementarii de noi solutii de energie alternativa. Inainte de orice, trebuie facuta distinctia intre panouri solare termice si panourile solare fotovoltaice. Primele amintite sunt utilizate la producerea energiei termice – ele incalzesc purs si simplu apa pentru locuinte (aceasta metoda ecologica este nu necesita energia electrica).

 

Panourile solare folosite la producerea de energie electrica sunt cele din a doua categorie – tehnologia folosita are la baza celulele fotovoltaice. Prin intermediul unui proces chimic complex, in contact cu lumina solara, acestea produc energie electrica. Celulele fotovoltaice ce formeaza matricile ce apoi alcatuiesc aceste panouri solare sunt protejate impotriva razelor ultraviolete, a intemperiilor printr-un strat de protectie realizat dintr-o sticla speciala. In acest mod se poate garanta o utilizare de lunga durata (peste 20 de ani). Frecvent ele sunt intalnite pentru producerea de energie pentru locuintele personale, fiind montat pe acoperisuri sau pe standuri speciale. Aceste panouri se mai utilizeaza in dispozitive speciale, cum ar fi satelitii, dar si in dezvoltarea de centrale electrice fotovoltaice.

Cel mai adesea, centralele fotovoltaice produc suficienta energie incat sa fie conectate la SEN (sistemul energetic national). Bineinteles, pana a ajunge in acest punct, proiectele trebuie sa obtina consultanta specializata, sa obtina avizarile necesare. Autorizarea acestora se realizeaza prin Comitetul de Reglementare al ANRE (Autoritatea nationala de reglementare in domeniul energiei).

Potrivit hartilor pentru repartizarea resurselor regenerabile, in Strategia Energetica a Romaniei pentru intervalul 2007 – 2020, potential solar considerabil exista mai ales in zona de sud si de sud-est a tarii. La nivel national, potentialul surselor regenerabile solare este de 1,2 TWh. Asociatia Europeana pentru Energie Eoliana estimeaza ca in tara noastra, pana in 2020, sursele regenerabile vor insemna 43% din consum iar Romania se va plasa pe locul 7.

Societatea comerciala Energofor Bacau ofera solutii in acest domeniu, asigurand servicii de proiectare si consultanta in vederea obtinerii de avize si autorizatii pentru centrale fotovoltaice, fabricarea structurilor metalice specifice acestor instalatii si conectarea lor la SEN. Mai multe informatii despre aceasta resursa de energie alternativa pe site, in meniul din stanga de Energie Regenerabila.

Comentarii

Nici un comentariu.

Nume:
E-mail:
Site:
Comentariu:
 Adauga comentariu