Energia verde – din antichitate pana azi

 

Folosirea energiei solare nu este un lucru nou, dupa cum se crede foarte des in acesti an, in aceasta globalizare intensa in care expresia cheie este energie verde. Din punct de vedere istoric, vechile (anticele) orase erau construite in jurul soarelui, cu o orientare sudica pentru a colecta caldura acestuia in timpul zilei (si a supravietui in climate mai reci). Orasul grecesc Priene, ridicat in jurul anilor 300 i. Hr., cat si cunoscutele asezari indiene Anasazi de-a lungul stancilor sunt exemple incredibile de arhitectura care maximizeaza potentialul solar pentru a se crea un confort necesar. Locuitorii din Priene aveau chiar legi nescrise, in vedere protejarii luminii solare, iar Anasazi isi ridicau caminele in acele locuri pentru a permite ca soarele sa ii incalzeasca iarna, in timp ce vara sunt protejati de acesta.

Societatea moderna a schimbat insa aceasta filozofie – chiar daca in esenta utilizarea energiei solare, e un lucru la indemana, deloc dificile – precum ar fi pregatirea mancarii sau imbracamintea. Astfel, apar probleme atat cu incalzirea cat si cu gatitul electric, cu izolarea caselor, cu taxele de intretinere; se ignora adesea diferentele geografice intre zone, chiar daca sunt regiuni din interiorul aceleasi tari. Populatia continua sa creasca, insa cladirile nu devin deloc mai inteligente, nici mai economice. Costuri enorme sunt resimitite direct de catre proprietar – se estimeaza ca undeva la 30-40 % din consumul total de energie este generat de incalzirea caminului, racirea lui si iluminare. Care este impactul nostru?

Uitam de multe ori ca o lumina naturala este mai placuta, mai sanatoasa si poate fi obtinuta printr-un design si tehnici corecte – atat pentru locuinte personale cat si pentru alte spatii. Pur si simplu trebuie sa ne concentram asupra lucrului pe care oamenii din antichitate l-au descoperit de mii de ani – deasupra noastra avem o sursa de lumina si de caldura incredibila, naturala si gratuita.

Atat din considerente economice dar si ecologice, un mai mare accent se pune tot mai adesea pe aceasta energie verde – fie ca e vorba de asemenea investitii la nivel personal sau industrial. Societatea comerciala Energofor asigura servicii de consultanta si proiectare in vederea obtinerii energiei fotovoltaice, prin panouri solare. Pentru mai multe detalii, accesati pagina de Energie Regenerabila si nu ezitati sa ne contactati!

 

Comentarii

Nici un comentariu.

Nume:
E-mail:
Site:
Comentariu:
 Adauga comentariu