Energia eoliana in Romania

 

Ce este energia eoliana? Ce cantitate de energie electrica poate ea furniza pentru un anumit teritoriu? Ce este o turbina eoliana si cum functioneaza? Acestea sunt doar cateva din intrebarile pe care mare parte din romani si le adreseaza, in incercarea de a tine pasul cu cele mai recente progrese ale tehnologiei energetice si in materie de modalitati de obtinere de energie alternativa.

 

Intr-un mod simplu, putem spune ca energia eoliana este energia vantului, o forma de energie regenerabila. Cu mii de ani in urma, forta vantului a fost transformata in energie mecanica – stim astfel ca ea a fost folosita de la inceputurile umanitatii ca mijloc de deplasare pe apa pentru anumite ambarcatiuni sau vase – apoi ca si energie pentru morile de vant, in Europa. In zilele noastre, turbinele eoliene reusesc sa transforme puterea vantului in energie electrica producand intre 50-60 KW (cu diametre de elice incepand cu 1m) – 2-3MW putere (cu diametre de 60-100m), cele mai multe generand insa intre 500-1500 KW.

Primele tari, ca si capacitate instalata in parcuri eoliene sunt China, Statele Unite, Germania (pe primul loc in Europa) si Spania. Ca si procent al energiei eoliene, din totalul consumului intern, Romania detinea o pondere de 3% la inceputul anului 2012 – conform statisticilor Asociatiei Europene a Energiei Eoliene. Romania a atras si continua sa atraga investitori in energia eoliana prin programul desfasurat in zona Marii Negre, unde viteza vantului depaseste 25,2 km pe ora. Spre exemplu, anul trecut, in primele trei luni, turbinele eoliene din Dobrogea au produs mai mult decat in intreg anul 2010. Energia produsa atunci de turbine putea alimenta un oras cu 100.000 de locuitori, timp de 365 de zile, potrivit calculelor facute de incont.ro

 

Societatea Energofor, cu o experienta de 12 ani in domeniul energetic, este intr-un proces dinamic de dezvoltare si evolutie socio-economica si are ca obiective cresterea increderii investitorilor in proiectele care se dezvolta in tara noastra, intrarea in sistemul antreprenorial prin identificarea de noi obiective energetice pe biomasa, eoliene si solare – toate acestea avand in vedere limitarile potentialului energetic al Romaniei de catre infrastructura de transport si distributie a energiei.

Energofor  acopera aceste nevoi de energie regenerabila prin oferta sa de servicii de proiectare si consultanta in vederea obtinerii avizelor si autorizatiei de construire pentru Centrale Electrice Eoliene. Societatea conduce studii de specialitate pentru determinarea potentialului eolian si optimizarea parcului eolian, folosind numeroase programe dedicate (WindPro, Windographer, Wasp).

 

Nu in ultimul rand, Energofor realizeaza montarea echipamentelor meteorologice in zonele studiate si conduce lucrarile de constructii si montaj specifice dezvoltarii acestor centrale electrice eoliene.

Prezentand mai mult decat gama de servicii de calitate si alte informatii tehnice ori avizari, site-ul www.energofor.ro a fost conceput pentru a detalia oferta sa variata, a enumera dintre companiile numeroase care i-au fost clienti (atat in ramura energetiei conventionale cat si in domeniul energiei verde, alternative), a descrie lucrarile realizate si a prezenta modalitatile de contactare.

Comentarii

Nici un comentariu.

Nume:
E-mail:
Site:
Comentariu:
 Adauga comentariu