Energia eoliana in Romania

 

In contextul energiei eoliene – de care am mai vorbit in urma cu cateva articole, mai intalnim si alte componente, de care vom vorbi acum. O turbina eoliana este o masina ce transforma energia cinetica a vantului in energie mecanica. La randul ei, aceasta energia mecanica este transformata mai departe in energie electrica. In final, energia electrica este fie livrata in reteaua de energie publica, fie stocata in acumulatori sau consumata direct.

 

Turbinele eoliene moderne pot fi impartite in trei clase – mici, medii si mari. Turbinele eoliene mici pot genera 50-60 KW putere, folosind rotoare cu diametre intre 1-15 m. Acestea sunt folosite mai ales in zone indepartate, acolo unde exista un necesar de energie electrica insa sursele conventionale de electricitate sunt nesigure sau foarte scumpe. Unele dintre aceste turbine sunt atat compacte incat pot fi transportate inspre alte locatii pe spatele calului. Cele mai multe dispozitive eoliene sunt turbinele de dimensiune medie. Acestea folosesc rotoare cu diametre intre 15-60 m avand o capacitate de 50-1500 KW. Cele mai multe turbine comerciale genereaza o capacitate intre 500KW-1500KW.

Din punct de vedere istoric, prima turbina eoliana a fost folosita in Persia in anul 200 inainte de Hristos – apoi acestea au fost introduse si in Europa. Au fost dezvoltate in anii 1800 in SUA; prima turbina eoliana conectata la reteaua publica de energie electrica a fost in 1954 in Islanda, detinand o putere de 100KW.

Tara noastra este intr-un proces continuu de dezvoltare din punct de vedere al energiei eoliene. Chiar recent, in Romania s-a acordat un sprijin de 20 de milioane de lei pentru finantarea proiectelor de acest tip. Societatea Energofor acopera aceste nevoi de energie regenerabila prin oferta sa de servicii de proiectare si consultanta in vederea obtinerii avizelor si autorizatiei de construire pentru Centrale Electrice Eoliene. Societatea conduce studii de specialitate pentru determinarea potentialului eolian si optimizarea parcului eolian, folosind numeroase programe dedicate (WindPro, Windographer, Wasp).

De asemenea, Energofor se ocupa si de montarea echipamentelor meteorologice in zonele studiate, conducand lucrarile de constructii si montaj specifice dezvoltarii acestor centrale electrice eoliene.

Consultati pagina de portofoliu si servicii pentru mai multe detalii. Nu ezitati sa ne contactati pentru orice intrebare, solicitare sau proiect.

Comentarii

Nici un comentariu.

Nume:
E-mail:
Site:
Comentariu:
 Adauga comentariu