Oportunitatile de integrare a tehnologiilor de obtinere a energiei prin cogenerare

 

In primavara acestui an, Centrul pentru promovarea energiei curate si eficiente in Romania, cu sprijinul Comisiei Europene – Directoratul General pentru Energie si Transport si Ministerul Educatiei si Cercetarii – prin Programul Corint Eu-ro a elaborat un pliant informativ pe tema Solutii noi de alimentare cu energie – “Cogenerare de mica si medie capacitate – o tehnologie generatoare de profit si ecologica in acelasi timp”.

 

Materialul disponibil online ofera informatii utile referitoare la procesul de cogenerare, fiind prezentat sub forma unui ghid – scopul acestuia este de a ajuta evaluarea oportunitatilor de aplicare a aceste tehnologii, ca procedeu de alimentare cu doua feluri de energie – electrica si termica.  Studiile suplimentare, specifice, de fezabilitate si profitabilitate a proiectului sunt necesare, daca avantajele posibile cer acest lucru.

Cogenerarea reprezinta producerea combinata, simultana (prin intermediul unei instalatii integrate) a caldurii si a electricitatii. Printr-o aplicare adecvata, aceasta poate conduce la reduceri considerabile ale costurilor pentru energie la nivelul consumatorilor.

Cum functioneaza un sistem de cogenerare si care ii sunt principiile care ii stau la baza?
Un motor termic (fie motor cu ardere interna, turbina cu abur sau cu gaze) actioneaza un generator electric care produce energie electrica – caldura evacuata (abur, gaze de ardere si/sau lichide de racire) este recuperata si produce abur tehnologic sau agenti de incalzire.

Care ii sunt avantajele?
Prin folosirea cogenerarii ca tehnologie energetica, 85% din energia continuta in combustibil se transforma in energie utila (sub forma de electricitate si caldura) – eficienta energetica va fi deci aproximativ dubla, in raport cu eficienta producerii prin procedee clasice a energiei electrice. Diminuarea facturilor pentru energie rezulta asatfel din aceasta reducere a consumului de combustibil cu 32%.

Exista cateva tipuri de sisteme care pot produce momentan caldura si electricitate:
Motoarele cu piston (MP) cu scanteie – tip Otto – sau tip Diesel, cu gaze naturale sau cu carburant lichid.
Turbine cu gaze (TG)
Turbine cu abur (TA)

Mai multe detalii despre aceste instalatii in cogenerare, modul lor de functionare si alegerea tipului potrivit vom vorbi in articolele viitoare. Brosura informativa este disponbila prin acest link.

Societatea comerciala Energofor ofera servicii de proiectare, furnizare si montaj pentru astfel de centrale termoelectrice in cogenerare, pe gaze naturale, pentru primele doua tipuri mentionate mai sus – centrale de cogenerare cu motoare termice (ciclul Otto) si centrale de cogenerare cu turbina pe gaze. Informatii suplimentare in paginile de Contact si Servicii.

 

Comentarii

Nici un comentariu.

Nume:
E-mail:
Site:
Comentariu:
 Adauga comentariu