O scurta prezentare a principiilor de cogenerare – turbine cu gaze

 

Dupa cum vorbeam acum doua articole, segmentul energetic de cogenerare primeste tot mai multa atentie din partea organizatiilor europene, dar si din partea organismelor din tara noastra. Pe de alta parte, este necesara educarea publicului, a companiilor care iau aceasta modalitate de producere combinate a caldurii si electricitatii in calcul.

In stadiul tehnologic momentan, se recomanda centralele de cogenerare cu motoare termice (ciclul Otto) si centralele de cogenerare cu turbina pe gaze. Cum functioneaza acestea? Astazi vom analiza mai indeaproape cea de-a doua ramura.

In cazul turbinelor cu gaze (TG), arderea combustibilului se realizeaza intr-o camera speciala, producandu-se gaze de presiune si temperatura ridicata – acestea actioneaza o turbina cu gaze, ce este conectata la un generator electric. Aceasta turbina antreneaza si un compresor ce la randul lui alimenteaza cu aer camera unde are loc arderea combustibilului.

Puterea electrica unitara poate fi situata la valori situate intre 0.25 si 0.5 MW (unitatile de putere mica) si poate atinge 50MW, in cazul grupurilor de puteri mari.
Caldura reziduala ce este evacuata, se poate folosi pentru a acoperi unele consumuri termice (abur sau apa calda) – debitul de gaze arse fierbinti ajunte la temperaturi de aproximativ 500 grade Celsius.

Specialistii mai afirma ca un astfel de randament poate fi marit prin adaugarea unui supliment de combustibil – ce va creste si cantitatea de energie livrata (pentru o post-combustie, ce va determina si imbunatatirea randamentului general).
Ca si combustibil se folosesc: gaze naturale, pacura sau motorina.

S-a observat ca aceste turbine cu gaze folosite pentru cogenerare, in comparatie cu motoarele cu piston, sunt mai potrivite pentru acoperirea unor consumuri de abur – se poate atinge parametrul aburului livrat de 110 bar/525°C. Un sistem de tip turbina cu gaze va tine cont de urmatoarele criterii: consum de energie; productie de electricitate; productie de caldura; randament total; indice de termoficare – acestea variaza in functie de existenta post-combustiei (sursa free.org.ro).

Pentru a solicita o oferta din partea companiei Energofor sau pentru informatii suplimentare legate de serviciile oferite, va stam la dispozitie prin paginile de Servicii si Contact.

Comentarii

Nici un comentariu.

Nume:
E-mail:
Site:
Comentariu:
 Adauga comentariu