13. decembrie, 2012|Cogenerare, Energofor|2 comentarii

Despre principiile de cogenerare in cazul motoarelor termoelectrice

 

Daca in articolul trecut am vorbit despre modul de functionare si randamentul turbinelor cu gaz in centralele de cogenerare, azi vom analiza metoda de operare a motoarelor cu piston (MP), in special cele de tip Otto.

Instalatiile de acest tip au drept componenta principala un motor cu ardere interna (tip Otto – cu scanteie sau tip Diesel) – acestea antreneaza un generator, pentru a produce si furniza energia electrica. Folosindu-se combustibil ca: gaze naturale, motorina, biogaz, biodiesel, gaz de generator, se poate obtine o putere electrica cu valori intre 25 si 5000 kW.

 

Gazele ce sunt arse vor evacua o caldura (la 500 de grade Celsius) – aceasta poate fi refolosita in proportie de aproximativ 70% – prin racirea acestora pana la 120 de grade Celsius (in cazul motorului Otto). De asemenea si caldura din apa de racire si din uleiul de ungere (ce ajung la aprox 100 de grade Celsius) poate fi recuperata in totalitate.

Consumatorilor le va fi livrata apoi caldura: apa calda si abur.
Indicatorii caracteristici ai balantei de energie pentru un sistem de acest tip (motor termic Otto) sunt:
Consum de combustibil: 100%
Productie de electricitate: 35%
Productie de caldura: 50%
din care: gaze arse: 20%
apa racire: 30%
Randament total 85%.
Indice de termoficare -y-(de cogenerare), [Je/Jt], [kWe/kWt]  0.6…0.93
–                                                                              [kWh/Gcal]          700..1082

In concluzie, putem spune ca aceasta caldura, recuperata din motoarele de tip Otto, poate fi utilizata la procese ce necesita temperaturi de pana la 100 grade Celsius. In unele centrale, se realizeaza prin aceste sisteme si cantitati reduse de abur (care pentru unele procese pot fi necesare si utile) (sursa: free.org.ro).

Va reamintim ca societatea Energofor ofera servicii de proiectare, furnizare si montaj centrale termoelectrice, in cogenerare, pe gaze naturale, atat prin ciclul Otto, cat si pe turbine cu gaze. Pentru oferte detaliate si informatii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati.

 

Comentarii
 1. Sorin Neagu|9:38, 26. noiembrie, 2015 Răspunde

  Buna ziua. Am o intrebare: care sunt costurile suplimentare in cazul unui motor termic avand ca si combustibil gazul natural in cazul in care se doreste functionarea lui si cu biogaz?

  • admin|10:10, 26. noiembrie, 2015 Răspunde

   Buna ziua. Din pacate, nu va pute oferi o cifra sau o valoare exacta, datorita multitudinii de factori ce pot influenta conversia ce biogaz. In analiza acestui proces este foarte important de stiut parametrii motorului precum si a gazului ce urmeaza a fi utilizat.
   daca doriti a intra in mai multe detalii, va rugam a ne contacta la office@energofor.ro

Nume:
E-mail:
Site:
Comentariu:
 Adauga comentariu