Ultimele articole

Energia solara, utilizata din timpuri stravechi

24. ianuarie, 2013|Energie alternativa, Energie verde, Panouri solare, Sisteme fotovoltaice|Nici un comentarii

Energia verde – din antichitate pana azi

 

Folosirea energiei solare nu este un lucru nou, dupa cum se crede foarte des in acesti an, in aceasta globalizare intensa in care expresia cheie este energie verde. Din punct de vedere istoric, vechile (anticele) orase erau construite in jurul soarelui, cu o orientare sudica pentru a colecta caldura acestuia in timpul zilei (si a supravietui in climate mai reci). Orasul grecesc Priene, ridicat in jurul anilor 300 i. Hr., cat si cunoscutele asezari indiene Anasazi de-a lungul stancilor sunt exemple incredibile de arhitectura care maximizeaza potentialul solar pentru a se crea un confort necesar. Locuitorii din Priene aveau chiar legi nescrise, in vedere protejarii luminii solare, iar Anasazi isi ridicau caminele in acele locuri pentru a permite ca soarele sa ii incalzeasca iarna, in timp ce vara sunt protejati de acesta. Continuare

Energie eoliana – intrebari si oportunitati pentru 2013

22. ianuarie, 2013|Energie alternativa, Energie eoliana, Energie verde|Nici un comentarii

Rolul certificatelor verzi si posibilitatile de dezvoltare a segmentului de energie eoliana

 

Tara noastra este privita ca fiind printre cele mai atractive locuri sau tari pentru investitiile in energia verde, cu deosebire inspre aceasta ramura de energie eoliana. Inainte de a spera ca anul 2013 va aduce schimbari considerabile in acest domeniu, sa ne amintim de lucrurile realizate deja in Romania: aici a fost implementata una din cele mai bune scheme de sprijin din Uniunea Europeana – autorizata in final, de catre guvernarea tarii noastre dupa aproape trei ani de amanari si sedinte. Astfel, nu putini sunt cei care se intreaba care vor fi proiectele majore ale acestui an si care vor fi cele incepute anterior, dar vor fi finalizate in 2013? Care sunt implicatiile certificatelor verzi si cum vor influenta ele pretul final al curentului electric, in contextul dezvoltarii noilor centrale eoliene? Nu in ultimul rand, s-au facut statistici legate de ritmul anual de crestere a tarii noastre (in ceea ce priveste cresterea capacitatii de productie a energiei eoline) in comparatie cu acelasi ritm la nivel european?

 

Continuare

Aparitia centralelor in cogenerare si ascensiunea acestei tehnologii

17. ianuarie, 2013|Cogenerare|Un comentariu

Cogenerarea – istoric, transformari, expansiune de-a lungul secolului trecut

 

Cogenerarea a fost initiala dezvoltata in Europa si in Statele Unite ale Americii in jurul anilor 1890. De-a lungul urmatorului secol, foarte multe industrii au avut propriile centrale de generare a energiei, ce functionau pe carbune. Multe din acestea erau centrale de cogenerare. Nu trebuie ignorat faptul ca 58% din energia generata in SUA (de catre industrii diferite) era produsa de fapt de unitati de acest tip. Mai tarziu, a urmat o perioada de declin – aceasta resursa atingand doar 15 % din potentialul total generat de catre energie – scaderea aceasta dramatica din 1950 si-a continuat cursul, facand ca in 1974 sa se ajunga la 5%. Dupa acest prag, datorita cresterii preturilor la combustibili situatia s-a inversat. Un rol important l-au avut si masurile energetice ale autoritatilor statelor.

 

Acel trend ascendent prezent in SUA si Europa poate avea doua cauze majore (in contextul scaderii energiei furnizate de centrale in cogenerare):
– dezvoltarea retelelor nationale de distributie a energiei, la preturi acceptabile, in conditii acceptabile
– disponibilitatea utilizarii de combustibili lichizi si gaze naturale Continuare

Servicii de proiectare si montaj in domeniul autorizat ANRE in 2013

16. ianuarie, 2013|Servicii ANRE|Nici un comentarii

Energofor – firma autorizata ANRE – servicii asigurate

 

In cei peste 12 ani de activitate, societatea comerciala Energofor a activat in diverse domenii energetice – de la echipamente sub presiune,  centrale termice (casnice si industriale), instalatii, centrale in cogenerare, servicii reglementate ANRE, pana la diferite modalitati de obtinere a energiei regenerabila (panouri solare, centrale eoliene, centrale pe biomasa/biogaz).  Si pentru anul in care tocmai am intrat, se pregateste o dezvoltare a acestei palete de servicii. Astfel, ca firma atestata ANRE (“Autoritatea nationala de reglementare in domeniul energiei”), societatea Energofor Bacau ofera servicii ca:

  • Lucrari de montaj al instalatiilor electrice; de tensiune joasa, conform atestatului ANRE de tip B, reprezentand:

Continuare

Surse de energie verde: biomasa si biogaz

11. ianuarie, 2013|Energie alternativa, Energie eoliana, Energie verde|Nici un comentarii

Noi oportunitati energetice pentru 2013

 

Daca in articolele anterioare de pe blog am vorbit foarte mult despre importanta investitiilor in energie verde si in special in cea eoliana, astazi vom pun un mai mare accent pe doua ramuri nu foarte abordate in tara noastra, la ora actuala – e vorba de instalatiile energetice pe baza de biomasa si cele pe baza de biogaz.

 

Conform Hotararii numarul 1844 din 2005 (referitoare la folosirea carburantilor de tip bio, dar si a altor carburanti de tip regenerabil), biomasa reprezinta partea biodegradabila a deseurilor, reziduurilor si produselor rezultate in agricultura, cat si din utilizarea urbana sau industriala, silvicultura si asa mai departe (in prima parte, mentionata anterior, intra atat substante animale sau vegetale). Cercetatorii afirma ca aceasta este una dintre cele mai des intalnite resurse (regenerabile) de pe pamant, ea cuprinzand materia organica rezultata prin procesele metabolice ale organismelor vii. Cu milioane de ani in urma, inca de la gasirea focului, biomasa este cu siguranta printre primele mijloace de obtinere a energiei.

Continuare

Energofor – experienta in domeniul serviciilor ISCIR

9. ianuarie, 2013|Centrale termice, Energofor, Servicii ISCIR|Nici un comentarii

O scurta prezentare a paletei de servicii reglementate ISCIR

 

Anul 2013 incepe cu o serie de provocari in domeniul energetic romanesc. Fie ca vorbim de modalitati clasice, conventionale de obtinere a energiei, fie de metode alternative,  tara noastra are multe transformari si imbunatatiri pe care trebuie sa le ia in calcul. Societatea Energofor, ca si  firma autorizata ISCIR, reuseste sa aduca o serie de noi avantaje celor care apeleaza la serviciile sale in aceasta arie a detinatorilor sau utilizatorilor de echipamente de acest tip.

Tinand cont in mod constant de ultimele reglementari autorizate de catre stat, prin Institutia Inspectiei de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat (ISCIR), Energofor continua activitatea sa complexa in numeroase locuri din tara. Continuare

Energia alternativa in Europa si Romania – asteptari si retrospective

19. decembrie, 2012|Energie alternativa, Energie verde|Nici un comentarii

Despre energie verde – la ce ne asteptam in 2013?

 

Anul 2013 se anunta a fi un an important in acest domeniu ce cuprinde ramuri diverse, precum energia produsa de centrale pe biogaz, biomasa, centrale eoliene sau panouri solare – cunoscuta in mod larg ca si energie verde sau regenerabila.

Asteptam de asemenea si rapoartele Uniunii Europene care sa aduca mai multa lumina asupra anului 2012, in termeni energetici. Aceste date vor prezenta atat consumul energetic la nivelul UE, utilizarea in functie de sectoare, intensitatea; vor fi disponibile de asemenea informatii legate de productia de energie electrica, importuri de energie; surse de energie regenerabila (consum, productii, investitii); structura pietei si transformarile pietelor de retail, in domeniul gazelor si energiei electrice. La fel ca si in rapoartele elaborate anii trecuti, va fi prezenta si tara noastra.

Continuare

Centrale in cogenerare cu motoare termice – ciclul Otto

13. decembrie, 2012|Cogenerare, Energofor|2 comentarii

Despre principiile de cogenerare in cazul motoarelor termoelectrice

 

Daca in articolul trecut am vorbit despre modul de functionare si randamentul turbinelor cu gaz in centralele de cogenerare, azi vom analiza metoda de operare a motoarelor cu piston (MP), in special cele de tip Otto.

Instalatiile de acest tip au drept componenta principala un motor cu ardere interna (tip Otto – cu scanteie sau tip Diesel) – acestea antreneaza un generator, pentru a produce si furniza energia electrica. Folosindu-se combustibil ca: gaze naturale, motorina, biogaz, biodiesel, gaz de generator, se poate obtine o putere electrica cu valori intre 25 si 5000 kW.

 

Continuare

Centrale in cogenerare cu turbina pe gaze

11. decembrie, 2012|Centrale termice industriale, Cogenerare|Nici un comentarii

O scurta prezentare a principiilor de cogenerare – turbine cu gaze

 

Dupa cum vorbeam acum doua articole, segmentul energetic de cogenerare primeste tot mai multa atentie din partea organizatiilor europene, dar si din partea organismelor din tara noastra. Pe de alta parte, este necesara educarea publicului, a companiilor care iau aceasta modalitate de producere combinate a caldurii si electricitatii in calcul.

In stadiul tehnologic momentan, se recomanda centralele de cogenerare cu motoare termice (ciclul Otto) si centralele de cogenerare cu turbina pe gaze. Cum functioneaza acestea? Astazi vom analiza mai indeaproape cea de-a doua ramura.

In cazul turbinelor cu gaze (TG), arderea combustibilului se realizeaza intr-o camera speciala, producandu-se gaze de presiune si temperatura ridicata – acestea actioneaza o turbina cu gaze, ce este conectata la un generator electric. Aceasta turbina antreneaza si un compresor ce la randul lui alimenteaza cu aer camera unde are loc arderea combustibilului.

Continuare

Centrale termice industriale prin Energofor

7. decembrie, 2012|Centrale termice, Centrale termice industriale|Nici un comentarii

Proiectare, constructie, montaj si punere in functiune centrale termice

 

Conform reglementarilor din tara noastra, in domeniul instalatiilor termice si ramurii energetice autoritatea nationala este ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat – www.iscir.ro). Acest organ de specialitate este responsabil pentru functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor de ridicat, instalatiilor sub presiune si a echipamentelor si aparatelor consumatoare de combustibil.

In acest sector activeaza societatea Energofor, oferind servicii de òbtinere autorizatii de functionare, proiectare, inginerie, constructii si montaj, modernizare. De asemenea, se ofera servicii de reparatii si intretinere pentru acest tip de echipamente – service centrale termice industriale si de capacitati mici.

Continuare