17. ianuarie, 2013|Cogenerare|Un comentariu

Cogenerarea – istoric, transformari, expansiune de-a lungul secolului trecut

 

Cogenerarea a fost initiala dezvoltata in Europa si in Statele Unite ale Americii in jurul anilor 1890. De-a lungul urmatorului secol, foarte multe industrii au avut propriile centrale de generare a energiei, ce functionau pe carbune. Multe din acestea erau centrale de cogenerare. Nu trebuie ignorat faptul ca 58% din energia generata in SUA (de catre industrii diferite) era produsa de fapt de unitati de acest tip. Mai tarziu, a urmat o perioada de declin – aceasta resursa atingand doar 15 % din potentialul total generat de catre energie – scaderea aceasta dramatica din 1950 si-a continuat cursul, facand ca in 1974 sa se ajunga la 5%. Dupa acest prag, datorita cresterii preturilor la combustibili situatia s-a inversat. Un rol important l-au avut si masurile energetice ale autoritatilor statelor.

 

Acel trend ascendent prezent in SUA si Europa poate avea doua cauze majore (in contextul scaderii energiei furnizate de centrale in cogenerare):
– dezvoltarea retelelor nationale de distributie a energiei, la preturi acceptabile, in conditii acceptabile
– disponibilitatea utilizarii de combustibili lichizi si gaze naturale

Azi, cogenerarea e privita ca una din cele mai importante tehnici pentru o utilizare mai eficienta a combustibililor; pentru a economisi resurse naturale si financiare, iar nu in ultimul rand pentru a proteja mediul inconjurator. In numeroase state se observa  eforturi pentru a se facilita expansiunea acestei ramuri.

Chiar si in ultimii zece ani, lucrurile s-au transformat considerabil la nivel mondial. S-a vorbit tot mai mult de protejarea mediului prin eficienta inalta a acestor centrale, prin utilizarea combustibilului intr-un asemenea mod in care se reduc emisiile de CO2. Totusi, cogenerarea are implicatii asupra mediului inconjurator prin emisiile de CO, SO2 si NOx in atmosfera. Cantitatea fiecarui poluant depinde in mare parte de tipul de combustibil utilizat si de caracteristicile tehnologiei adoptate.

In tara noastra, se pune un accent pe proiectarea, furnizarea si montarea acestor centrale termoelectrice in cogenerare, pe gaze naturale. Cele doua directii pe care si societatea Energofor le promoveaza – centralele de cogenerare cu motoare termice (ciclul Otto) si centralele de cogenerare cu turbina pe gaze. Pentru mai multe detalii si pentru oferte personalizate, accesati paginile de Servicii si Contact.

Comentarii
  1. Olga|20:32, 27. martie, 2013 Răspunde

    Cred ca exista o czfounie certificatele verzi pentru energia regenerabila nu sunt identice cu certificatele de CO2 (incorect numite si ele certificate verzi).Valoarea certificatelor verzi pentru energia regenerabila este intre 27-55 euro/buc.Cred ca acele valori de 34,7, resp 70,7 euro se refera la valoarea de piata a certificatelor de CO2.Astfel o centrala solara pentru energia produsa, in functie de pretul la care CV sunt vandute, poate sa primeasca chiar si 400 Euro/MWh produs si livrat si nu 20 euro cum spune raportul Greentech Solar.E pacat ca diversi consultant fara sa se puna la punct in privinta legislatiei si schemelor de sprijin, emit rapoarte despre o piata, o tara sau un domeniu de activitate.Cei care vor sa studieze domeniul sunt invitati sa acceseze situl ANRE, situl RWEA, sau situl RPIA.Numai bineZoltan

Nume:
E-mail:
Site:
Comentariu:
 Adauga comentariu