Unde si cum se poate amplasa o turbina eoliana

 

Cand vorbim de conceptul de energie eoliana in tara noastra, ne gandim la zonele de sud ale tarii noastre, in special regiunea Dobrogea si malul Marii Negre. In mare parte, avem dreptate, deoarece conform AREE (Asociatia Romana pentru Energie Eoliana), pana in anul 2012 s-a observat o instalare a centralelor eoliene in proportie de 97% in partea sud-estica a Romaniei – Dobrogea si coasta Marii Negre – aceste tipuri de turbina eoliana folosite aici functioneaza corespunzator deoarece in aceste zone viteza medie a vantului poate atinge 7m/s, la o inaltime de 100 m.

 

Exista mai multi factori care au favorizat aceasta pozitionare – pe de o parte, regiunea este plana si slab populata; pe de alta parte, vantul are o viteza potrivita. Astfel, aici pot fi instalate un numar mare de turbine eoliene (sa ne amintim parcurile eoliene construite in 2010, la Fantanele si Cogealac).

Totusi, pentru 2012, expertii au observat o deplasare spre nord-estul si vestul tarii – zone cu potential sporit de energie eoliana: Moldova si Caras Severin. Aceste deplasari sunt determinate intr-o anumita masura si de impedimentele legate de protectia mediului din zona Dobrogei – aceasta regiune este parte din ruta principala de migrare a pasarilor; de asemenea, tot aici este situata Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (parte a programelor speciale UNESCO). Peste 80% din suprafata judetului Tulcea este inclusa in siturile incluse in planul “Natura 2000” (o retea europeana de zone natural protejate, ce reprezinta habitate naturale de plante si specii de animale rare sau pe cale de disparitie).

Bineinteles, o centrala eoliana poate fi instalata si in alte parti ale tarii. Societatea Energofor are ca tel acoperirea acestor nevoi de energie alternativa prin oferta sa complexa ce contine servicii de proiectare si consultanta in vederea obtinerii avizelor si autorizatiei de construire pentru Centrale Electrice Eoliene. Societatea realizeaza studii de specialitate pentru determinarea potentialului eolian si optimizarea parcului eolian, folosind numeroase programe dedicate (precum WindPro, Windographer, Wasp). Energofor se ocupa si cu montarea echipamentelor meteorologice in zonele studiate – conduce lucrari de constructii si montaj specifice dezvoltarii de centrale electrice eoliene.

Pentru mai multe detalii, va recomandam consultarea paginilor de servicii, portofoliu si energie regenerabila. Contactati-ne cu incredere pentru orice fel de intrebare, solicitare sau proiect.

Comentarii

Nici un comentariu.

Nume:
E-mail:
Site:
Comentariu:
 Adauga comentariu